Acest articol ar trebui sa va ajute sa scrieti un script ce va uimi pe toata lumea si va avea ca rezultat cresterea veniturilor celor ce il folosesc.
Cum sa scrii un script perfect
De cele mai multe ori, cei care fac scripturi au abilitati mediocre in aceasta privinta. Iti trebuie ceva practica, ceva munca si ceva sfaturi pentru a reusi sa scrii un script perfect. Trebuie de asemenea sa ai multa rabdare si sa faci multe incercari pentru a reusi, dar, nu va faceti griji, va putem ajuta si noi. Iata un minicurs in ceea ce priveste scrierea unui script.
1: Uitati ce anume doreste compania: Ce doreste clientul?
Cea mai mare greseala a companiilor este de a crede ca definitia perspectivelor de a atrage un public inseamna promovarea brandului, a-i face pe oameni sa iti recunoasca numele. Dar nu e numai asta, Uneori, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa iti pui deoparte propriul ego si sa te concentrezi pe ceea ce vrea clientul fara a te mentiona pe tine sau compania ta. Atunci cand reusesti sa pui clientul pe primul plan, atunci se petrece ceva uimitor, iar acesta nu constientizeaza ca este vorba de o vanzare si este exact ceea ce cauta ei, si deci pot sa actioneze, fiind in siguranta.
Atunci cand creezi un produs de marketing trebuie sa uiti de nevoile companiei. In general, companiilor le place sa le spuna oamenilor la ce sunt ele pricepute si cei mai multi oameni prefera sa discute despre produsele lor. Viitorii vostrii clienti stiu deja daca o companie are un secret pentru a rezolva o problema mondiala in 50 de pasi, si stiu daca cineva este bolnav sau nu si adevarul este, ca nu prea le pasa. Toata munca investita in a crea un logo uimitor, un website, un profil al companiei, etc., nu prea conteaza. Ceea ce clientii isi doresc este ceea ce cineva sau ceva poate face pentru ei. Cum le vor fi rezolvate problemele de catre un produs sau un serviciu. Ca si company s-ar putea ca voua sa va placa foarte mult scriptul si filmuletul ce a fost creat, completat cu informatii importante despre compania voastra, dar este foarte probabil ca publicul sa nu il agreeze. Decat sa primeasca atat de multe informatii incat sa nu poata lua o decizie, clientii prefera de cele mai multe ori sa vada in mod direct cum le vor fi rezolvate problemele de catre un produs sau serviciu.
2: Simplitate: Afla mesajul de baza
Care este cel mai important lucru?
Simplitatea se refera la a gasi mesajul de baza si a-l impartasi intr-o maniera cat mai compacta. Mesajul de baza este cel mai important lucru ce merita a fi comunicat. De exemplu, in armata se foloseste ca si mesaj de baza pentru planurile sale de bataie numit ordinul comandantului. Exista companii aeriene ce folosesc ca si mesaj de baza expresia “companie aeriana low-cost”. In acelasi mod, jurnalistii utilizeaza modelul piramidal pentru a scrie aticolele, punand cea mai importanta informatie la inceputul aticolului. Simplitatea se refera la prioritizare si la a spune mult prin putin.
3. Facti ceva neasteptat: folositi puncte surprinzatoare pentru a capta atentia publicului.
Ce vom face pentru a surprinde?
Prima cerinta in ceea ce priveste cominicarea eficienta este captarea atentiei, si a doua este pastrarea acesteia. Pentu a face asta faci ceva neasteptat: Aici intervenim noi. Scripturi-le video si echipa noastra vor mentine atentia publicului, dar scriptul trebuie sa contina cateva lucruri nesteptate cum ar fi umorul, cateva fapte sau imagini mai putin conventionale. Acestea vor capta si pastra atentia oamenilor.
4. Conectarea emotionala.
Ce este produsul vostru? Ce emotie evidentiaza produsul vostru?
Este imperios necesar sa ajungeti la emotiile oamenilor. Daca o companie, sau un produs poate atinge emotional un viitor client, este foarte posibil ca acesta sa devina client fidel. Cautati emotii de genul fericire, frustrare sau tristete. Emotiile sunt puternice si cea mai importanta emotie este fericirea. Ai castigat atunci cand ai reusit sa gasesti o modalitate de a face oamenii sa zambeasca si sa se simta bine. Acceptarea companiei de catre oameni ii creste si credibilitatea. Nu te baza pe faptul ca prezinti un produs serios, nu inseamna in mod obligatoriu ca nu il poti prezenta cu umor.
5. Spune o poveste: Acestea sunt CHEIA
Care este povestea ta? Contine povestea ta una dintre cele 3 intrigi prezentate mai jos?
Provocarea: Aceasta este povestea clasica a celui ce are un handicap, celui ce a pornit de jos sau a triumfat contra unor aversitati. Elementul cheie in acest tip de intriga este faptul ca obstacolele par a fi descurajante pentru protagonisti.
Conexiunea: O poveste despre oameni ce dezvolta o relatie ce trece peste anumite difereante: de natura rasiala, de clasa, de etnie, religioase, demografice sau de alt fel. Intrigile de acest fel ne inspira din punct de vedere social, si ne fac sa vrem sa ajutam alte persoane, mult mai toleranti cu ceilalti si sa muncim cu alte persoane.
Creativitatea: Aceasta implica o persoana care sa faca o descoperire, sa rezolve o problema de lunga durata sau sa aiba o solutie inovatoare.
POVESTILE SUNT CHEIA – folosind o poveste buna poti ajunge la emotii, trecand de amintiri si idei. Fara sa mai mentionam faptul ca povestile au tendinta de a fi memorabile, de a atrage atentia, convingatoare, motivante si mult mai distractive. Toata lumea este dispusa sa plateasca pentru divertisment. Modalitatea de a face o idee de neuitat este prezentand-o ca pe o poveste. Povestile incurajeaza asculattorul sa faca o serie de stimulari mentale si reconstituiri astfel incat ideea principala nu-i mai iese din minte. Cea mai grea parte in folosirea povestilor este crearea acestora. Este preferabil sa folositi povesti pe care le-ati descoperit singur decat sa produceti povesti noi.